Osteoporoz, halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi hastalığı, kemiğin içeriğindeki mineral yoğunluğunun azalması sonucunda kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesi sonucu meydana geliyor.
Günümüzde sağlıksız beslenme, fastfood tüketiminin artması ve gün içinde uzun süre boyunca hareketsiz kalma gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan kemik ermesine karşı uzmanlar, sporun yanında sağlıklı yaşam ve beslemenin önemine dikkat çekiyor. Günümüzde yaş ortalaması düşen kemik erimesi, erken yaşlarda da görülen bir hastalık haline geldi. Sigara, alkol, asitli içecekler, fastfood ürünler ve hareketsiz kalmak uzmanlara göre kemik erimesini hızlandıran en önemli faktörler arasında yer alıyor. Aşırı derece zayıf olmakta yine kemik erimesine sebep olan nedenler arasında yer alıyor. Kadınlarda yaşın ilerlemesiyle beraber menopoz sonrası kemik erimesine yakalanma ihtimali de uzmanlara göre yüksek. Bu hastalık genç insanlarda yaşam kalitesini oldukça düşürürken, yaş kitlesi olarak 50 yaş üzerindeki her 3 kadından birinde görülüyor. Erkeklerde ise bu oran her 8 erkekten birinde de görülme ihtimali olduğunu gösteriyor. Ayrıca kemik erimesi hastalığı ileri yaştaki insanlarda görüldüğünde kalça kemiği kırıklarına neden olabiliyor. özellikle tüketilen sağlıksız besinlerde kemik erimesine yol açabiliyor. Kemik erimesi hastalığına yakalanan kişilere kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapılırken; sigara, alkol, asitli içecekler, çay, kahve ve fastfood gibi kemik erimesini hızlandıran veya sebep olan yiyecek ve içecekler yasaklanıyor.
Kemik Erimesinin Başlıca Belirtileri
Çağımızın hastalığı haline gelen kemik erimesinin başlıca belirtileri ise şunlar:
Boy ölçüsünde kısalma, kalça kemiğinde ani ağrı veya kırılma, bel ve sırt bölgelerinde ağrı, omurgada ve kaburgada şiddetli ağrı kırılmalar, sırt bölgesinde kamburlaşma, omuzların yuvarlaklaşması, el bileğinde kırıklar.