Hava Durumu

Bu belirtiler varsa dikkat: Tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz

Yoğun iş temposu, koşuşturmaca stres dolu bir hayat sizi güçsüz bırakabilir. Bu belirtileri kendinizde gözlemlediyseniz bir bilene danışmanız şart. Çünkü tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2023 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2023 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Bu belirtiler varsa dikkat: Tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz

Genellikle kısa süreli, geçici olan bu tükenmişlik sendromuyla başa çıkmak zor görünebilir. Depresyona doğru ilerlememesi adına bu hislerin bize vermek istediği sinyalleri ciddiye alıp kendimizi ihmal etmemeliyiz. Tükenmiş hissetme duygusunun başlangıcı, mesleki açıdan kendinizi işinize gereğinde fazlaca kaptırmanızla , ailedeki tüm yükü üzerine almanızla veya buna benzer stres yükünün yoğun bir şekilde ortaya çıkmasıyla kendi gösterebiliyor. “Bu süreçte bitkin hissedersiniz, sürekli olumsuz düşünürsünüz, işten uzaklaşabilirsiniz. Duygusal olarak tükenmiş hissedersiniz ve geçmeyen bedensel ağrılarınız görülür. Bu durum bazen depresyonla karıştırılabilir. Bu süreci depresyona giden bir basamak olarak da görebiliriz. Genellikle kısa süreli, geçici olan bu tükenmişlik sendromuyla başa çıkmak zor görünebilir. Depresyona doğru ilerlememesi adına bu hislerin bize vermek istediği sinyalleri ciddiye alıp kendimizi ihmal etmemeliyiz.”

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromunun belirtileri zaman geçtikçe kendini çok şiddetli bir şekilde gösterse de, sendromun ilk aşamalarında bu belirtiler oldukça hafiftir.

Tükenmişlik sendromunun sık görülen belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz: Bitkinlik, sürekli olumsuz düşüncelere kapılmak, duygusal ve bedensel olarak tükenmiş hissetmek, umutsuzluk, karamsarlık, normalde kolayca yapabileceği işleri yapmaktan imtina etmek, genel olarak bir isteksizlik hali, dikkat dağınıklığı, odaklanma güçlüğü, unutkanlık, baş, sırt, bacak ve karın gibi vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı, kabızlık ve ishal gibi çeşitli gastrointestinal problemler, kimi zaman çok uyumak, kimi zaman az ve aralıklı uyumak gibi sürekli devam eden uyku problemleri gibi fiziksel problemleri vardır.

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Geçer?

Sendromun ilerlemişlik düzeyine bağlı olarak hastalığın tedavi süreci de değişkenlik gösterir. Şiddetli olmayan durumlarda sendrom bireyin kendi kendine alacağı önlemler, iş yaşamında ve sosyal hayatında yapacağı düzenlemeler ile büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir.

Gün içinde sürekli çalışmaktan vazgeçmek ve mola verip kendine boş vakit yaratmak, sevdiği işlerle ilgilenmek, vücuttaki stres seviyesini azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapmak, uyku düzeninden fedakârlık etmeyip düzenli şekilde uyumak, sorumluluklardan ve strese sebep olacak düşüncelerden uzak durmak için kitap okumak, resim yapmak, ilgi çekici şeyler izlemek gibi çeşitli hobiler edinmek , bol sebze ve meyve içerek sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmak tükenmişlik sendromunu atlatmanıza yardımcı olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.