Türkiye'de gelir adaletsizliği, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı milyonlarca vatandaşın ekonomik olarak sorun yaşamasına neden oluyor. TÜİK, bugün paylaştığı 'Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri' raporunda sürekli yoksulluk oranının 0,7 puan artarak yüzde 13,7'ye yükseldiğini belirtti.
Raporda, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir bölgeleri oldu. Geçtiğimiz yıl yayınlanan raporda Türkiye'nin en yoksul şehirleri Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri olmuştu. Bu yıl Niğde bu konuda bir basamak atlayarak liste başında yer aldı.
Raporda yoksulluk oranının en az olduğu şehirlerin de %4,7 iGaziantep, Adıyaman ve Kilis %6,4 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır olduğu belirtildi.
NÜFUSUN YÜZDE 31,3'ÜNÜN ÇATISI SIZDIRIYOR!
Nüfusun yüzde 31,3'ü sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi problemler yaşarken yüzde 30,2'si konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu, yüzde 21,7'si trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştığını beyan etti.
NÜFUSUN NEREDEYSE YARISI ET TAVUK VE BALIK YİYEMİYOR!
TÜİK raporuna göre fertlerin yüzde 57,5'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 39,3'ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 26,8'i beklenmedik harcamaları, yüzde 15,1'i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 59,6'sı ise eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını belirtti.