Hava Durumu

#Fayhattı

Medya Haber - Haberler, Son Dakika ve Gündem Gelişmeleri, Sağlık, Ekonomi, Siyaset, Yerel, Ulusal ve Global Anlık Haberler - Fayhattı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fayhattı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Prof.Dr.Naci Görür Haber

Prof.Dr.Naci Görür" Sırada Adana ve KKTC var" dedi..!

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinin ardından sosyal medyada Hatay ve Adana için uyarmıştı.Görür, başta olmak üzere deprem uzmanlarından peş peşe açıklamalar geldi. Prof. Dr. Naci Görür, "Beklediğimiz depremdi" deyip deprem beklediği yeni şehri açıkladı. Prof. Dr. Okan Tüysüz de, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu. Görür, yeni açıklamasında ise "Adana ve Kıbrıs’ta da dikkatli olmamız gerekir. Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız" dedi. Hatay'da akşam saatlerinde Defne ilçesinde 6.4, Samandağ ilçesinde ise 5.8 büyüklüğünde deprem yaşandı. Kısa süre arayla yaşanan depremler, vatandaşları sokağa döktü. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılmayan çok sayıda bina yıkılırken, enkazlardan çığlık sesleri yükseliyor. İşte panik yaratan depremler sonrası uzmanların açıklamalarından satır başları:  Sırada Adana ve Kıbrıs depremi var  Prof. Dr. Naci Görür: Biz Adana ve Hatay'ı uyarmıştık zaten. Beklediğimiz depremdi. Zamanını bilmiyorduk tabii ki ama bu bölgeye dikkat edin dedik. Ben şu anda daha büyük deprem beklemiyorum. Bir Adana kaldı. Adana'da da bu deprem gerçekleşirse, Doğu Anadolu fayı büyük ölçüde enerjisini boşaltmış olacak. Bingöl'e kadar olan kısımda, Hatay ve Kahramanmaraş'ta daha büyük bir deprem beklemiyorum. Biz Kıbrıs'ta da bu depremlerden sonra hareketlilik olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle kuzey tarafta hareketlenme olmuş olabilir. Özellikle Adana ve Kıbrıs arasında bir deprem meydana gelirse, Doğu Anadolu fayı uykuya geçebilir. Prof. Dr. Tüysüz: bu bölgelere dikkat edin  Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz: Bu tetiklenen bir deprem bu artçı bir deprem değil. Antakya'nın içerisinden Akdeniz'e bir fay var. Avrupa Sismoloji Ajansı bunu 6.6 olarak veriyor. Kırılan fayın stres biriktiren yeriydi. Göksun-Savrun Fayı yine deprem oluşturabilecek bir bölge. Orada birkaç bin yılda bir deprem oluyor ama dengeler büyük ölçüde değişti. 6 Şubat’ta olan depremin kuzeyi. Bingöl-Palu bölgesi de stres biriken ve tetikleme olacak olan bölgeler. Bu bölgelerde dikkatli olmak gerekiyor. 6.4 yüzeye çıkan ve yüzey kırığı yaratan bir faydır. Antakya-Samandağ'da arasında bu büyüklükte bir tane daha olabilir."

Türkiye Diri Fay Haritası güncellendi Haber

Türkiye Diri Fay Haritası güncellendi

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi tüm Türkiye’yi  etkiledi ve asrın felaketi denilen felaketi yaşattı.  Fay hatlarındaki kırılma ve şıkışmadan meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem bir hayli korkuttu.  Kahramanmaraş depremi ile gündem olan diri fay hatları 45 il ve 110 ilçenin altından geçiyor.Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü sayfasında güncel diri fay hatlarını paylaştı. MTA’nın hazırladığı haritaya göre Türkiye’de 5.5 büyüklüğünde deprem oluşturabilecek 485 diri fay bulunuyor. Diri Fay Nedir? Diri fay, deprem oluşturan tüm faylara verilen addır. Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucunda yer kabuğunun bazı bölümlerinde enerjiler ortaya çıkmaktadır. Zaman zaman ortaya çıkan bu enerjilerin hareketli kesimlerine fay adı veriliyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı diri fay hatları haritasından fayların güncel durumu gösteriliyor. Haritada kırmızı renkli çizgiler fayları oluşturuyor. Gri renkli alanlar dolgular ve alüvyon arazileri gösteriyor. Bu arazilerin depremde dayanıksız zemin denilen kumlu yüzeylerden oluştuğu belirtiliyor. FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER Güncel haritaya göre  fay hattı üzerinde bulunan illerin Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat olduğu bildirildi. Diri fay haritası MTA’nın sitesinden görüntülenebilir.

Türkiye fay hattı hangi bölgelerden geçiyor? Haber

Türkiye fay hattı hangi bölgelerden geçiyor?

Kandilli Rasathanesi’nin açıkladığı verilerde 6 Şubat sabahı  saat 04.17'de depremin büyüklüğü 7.5, derinliği ise 5.0 kilometre olarak açıklandı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.4 büyüklüğünde, ardından ise  Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6.4 büyüklüğünde depremin meydana gelmesi  büyük korku uyandırdı. Vatandaş yaşadığı büyük depremin ardından fay hattının hangi bölgeden geçtiğini araştırmaya başladı. Türkiye’de 3 büyük fay hattı yer alıyor. DOĞU ANADOLU FAY HATTI (DAF) NASIL OLUŞUR? Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye’nin doğusunda yer alan büyük bir kırıktır. Bu fay hattı Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme’sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme’sinde sona erer ve burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur. Yaklaşık 400 kilometre uzunluğu bulunuyor.  DAF HANGİ İLLERİ KAPSIYOR? Doğu Anadolu Fay Hattı Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Muş  ovalarından geçerek Bingöl’e kadar uzanır. Erzincan’dan itibaren Kuzey Fay Hattı ile birleşir. BATI ANADOLU FAY HATTI (BAF)  NASIL OLUŞUR? Afrika Levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk bu sıkışmada Anadolu ve Ege'nin altına dalarak batmaktadır. Bu dalma sırasında Batı Anadolu'ya çekme kuvveti uygular. Arap Levhasının baskısıyla Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru itilen Anadolu Levhası batıda sıkışmaya sebep olur. BAF HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?  Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya. Batı Anadolu Fay Hattı’nda Bulunan Faylar Fethiye-Burdur Fayı,Gökova Grabeni,Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı, Büyük Menderes Grabeni, Yavansu Fayı, Küçük Menderes Fayı, Gediz Grabeni ,Simav Grabeni, Eskişehir Fayı KUZEY ANADOLU FAY HATTI NASIL OLUŞUR? Dünya’nın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biridir. KAF sistemi, Anadolu Levhası’nın , güneyde Arap Levhası  (yılda 25 mm'leri bulan hızlı sıkıştırma hareketi ile) ve kuzeyde (neredeyse hiç hareket etmeyen) Avrasya Levhası'nın arasında kalması ve bu sebeple batıya doğru açılma şeklinde hızla hareket etmesi sebebiyle yüksek sismik aktivite göstermektedir. KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. KAF HANGİ İLLERİ KAPSIYOR? Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.