İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Altunhisar İlçe Müdürlüğü teknik personelleri gerçekleştirdiği tuzak kontrollerinde, bilimsel adı Ceratitis capitata olarak anılan Akdeniz Meyve Sineğinin zararlısının tespit edildiği bildirildi.
( Haber/ Rabia Keser ) İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada meyvelerin dalında bırakılmaması gerektiğini ayrıca detaylı bilgi için vatandaşların müdürlüklere müracaat edilmesi gerektiği bildirildi. Sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada; “Altunhisar İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından yapılan tuzak kontrollerinde Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) zararlısı tespit edilmiştir.
Konukçu dizisi geniş olan zararlının mücadelesinde özellikle bahçe kenarlarında yemişlik olarak bırakılan şeftali, kayısı, armut, nektarin vb. meyvelerin dalında bırakılmaması, yere düşen hasarlı meyvelerin toplanarak siyah poşet içinde ağzı bağlanarak güneş altında 1 hafta on gün süreyle bırakılması yöntemiyle larvaların imha edilmesi gerekmektedir.
Detaylı bilgi için İlçe Müdürlüğümüze müracaat ediniz.” ifadelerine yer verildi.
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ NEDİR?
Ev sineğinin üçte ikisi büyüklüğünde olan Akdeniz sineği, sarımsı renk ile ayırt ediliyor. Vücudunun genel rengi sarımsı kahverengi olan sineklerin kanatlarında siyah ve soluk kahverengi şeritler yer alıyor. Akdeniz meyve sineği yumurtaları mekik şeklinde görülüyor. Beyaz renklerdeki larvalar, bacaksız halde ve 11 segmentten meydana geliyor. Pupa ise koyu kahverengi renkte ve fıçı şeklinde tanımlanıyor. Yumurtanın olması için sıcaklığın 16 derece olması gerekiyor. Akdeniz sineğinin yılda 4-5 defa döl vermesi ise böceğin verdiği zararın ne denli fazla olabileceğini gösteriyor. Hatta uygun alanlarda döl sayısı 7 veya 8’e kadar çıkabiliyor. Bir dişi Akdeniz sineği, ömrü boyunca ortalama 300 adet yumurta üretebiliyor.
Günümüzde meyve kalitesini düşüren en önemli sorunlar arasında sayılan sinek, özellikle tatlı meyvelerin kalitesini düşürüyor. Dişiler, yumurta bırakmak için tatlı meyveleri kullanıyor. Meyve içinde larva aşamasına geçen ve meyveyi delen sinek, bu yollarla mahsullerin pazarda yer alamayacak zarara gelmesine neden oluyor. Dünyada geniş bir alana yayılan böcek, turunçgiller, sert ve yumuşak çekirdekliler başta olmak üzere ekonomik değeri olan 300’den fazla üründe konukçuluk yapıyor.
Anavatanı Afrika’nın doğusu ve tropikal bölgeler olan Akdeniz sineği, tropik ve subtropik bölgelerde görülüyor. Diğer meyve sineklerine göre daha serin iklimlere uyum gösterebildiği için ülkemizde turunçgiller, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin ve incir meyvelerinde görülebiliyor. Günümüzde birinci derecede önemli ticari ürünlere zarar verdiği için mücadelesi büyük önem arz ediyor. Dünya Ticaret Örgütü tarafından, ihracatta toleransı 0 olan zararlı, yaş sebze ve meyve ihracatının önündeki en büyük engellerden birini oluşturuyor.