Dün öğleden sonra Niğde/Bor ile Konya sınırında oluşan 4.5 büyüklüğündeki deprem sonrası oluşan obruk kafaları karıştırdı.
Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Reşadiye Mahallesi Seyit Hacı yaylasında bulunan 1400 metrekarelik alanda oluşan obruğun 23 metre çapta 12 metre derinlikte olduğu belirlendi. Konuyla ilgili inceleme yapan Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık “Bölgedeki depremle obrukları genel olarak kıyasladık, çok belirgin bir ilişki kuramadık” dedi.
Obruğun son dönemlerde meydana gelen depremlerle bir bağı olmadığını özellikle vurgulayan Prof. Dr. Fetullah Arık; “Karapınar’da vatandaşların söylediğine göre dün yeni bir obruk daha oluşmuş. Biz de bunu incelemek için obruk oluşan alandaydık. Ancak bugün olan deprem ya da 6 Şubat’ta olan büyük depremlerle bu oluşan obrukları ilişkilendiremedik. Hatta biz ölçüm yaparken deprem oldu. Ama zaten buradaki obruk önceden oluşmuştu. Büyük depremlerden de yaklaşık 20 gün sonra olmuş. Yani bu obruğun önceki büyük depremlerle de şimdiki depremle de bir ilişkisi yok. Daha doğrusu biz kuramadık. Bu obruk belki çökmeye hazırdı ve etkisi olmuş olabilir mi? Olabilir. Ancak deprem anında olmuş olsaydı o zaman ‘Tamam depremden oldu.’ diyebilirdik. Ama depremden 20 gün sonra olduğu için bunu diyemiyoruz. Eğer obruk çökmeye hazırsa o zaman deprem bu çökme etkenlerinden birisi olabilir. Yani hazır obruk sarsıntıyla çökebilir. Dünyada benzer ilişkiler kurulan yerler var. Ama biz bu bölgedeki depremlerle obrukları genel olarak kıyasladık, çok belirgin bir ilişki kuramadık” şeklinde açıklamalarda bulundu.
OBRUK NEDİR NASIL OLUŞUR?
Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir.