Hava Durumu

Çiftçi kendi elektriğini üretebilecek!..

Niğde merkeze bağlı Hasaköy Köyünde faaliyet gösteren bir mühendislik firması bölgede kurulacak güneş panelleriyle çiftçinin kendi elektriğini üretip aynı zamanda fazlasını satma olanağı sağlayabileceği bir çalışma yürütüyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2021 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2021 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Çiftçi kendi elektriğini üretebilecek!..

Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarıma Yatırım, Geleceğe Yatırımdır" sloganıyla uygulamaya koyduğu programla üreticiler enerji giderlerini yarı yarıya düşürebilecek.

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı Projesi (KKYDP) kapsamında çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar için güneş panelleri kurulumuna destek çıktı.

Buna göre tarlada üretim yapanlar veya hayvancılık işletmelerinde enerji maliyetlerini düşürmek isteyen üreticiler güneş enerjisi panellerini devlet desteği ile kurabilecek.

Üreticiler yüzde 50’si hibe olmak üzere borçlu olsun olmasın devletten destek alabilecek. Başvurular 17.12.2021 tarihine kadar yapılabilecek.

Tarımsal üretim yapanlar, hayvancılıkla uğraşanlar hibeden yararlanabilecek. Çiftçiler için son 1 yıldır çiftçi kayıt sistemine kayıt olmaları hibeden yararlanabilmeleri için yeterli olacak.

Duyurusu yapılan proje kapsamında kırsal alanda üretim yapan çiftçi ve hayvancılıkla hayatını idame ettirenler maliyetleri düşürecek avantajlardan faydalanabilecek.

Güneş panelleri ile elektrik üretiminin kısıtlandığı ülkemizde 31 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle beraber isteyen çiftçi, hayvancılıkla uğraşan vatandaş ve konutta ikamet edenler de kendi elektrik enerjilerini üretip, ihtiyaç fazlasını satabilecekler.

Konuyla ilgili güneş enerjisi panelleri sistemi uzmanı, alanında birçok kuruluşa danışmanlık hizmeti yürüten Kandemir Mühendislik Mimarlık İnşaat Genel Koordinatörü Tarık Kandemir; açıklamalarda bulundu.

1987 yılından bu yana İstanbul merkezli faaliyetlerini sürdüren Kandemir Mühendislik Mimarlık İnşaat alanında uzman ekiplerce güneş enerjisi sistemleri üzerine uluslararası alanda danışmanlık ve proje faaliyetlerini yürütüyor.

Niğde Merkeze bağlı Hasaköy Köyünde de işletmesi bulunan Kandemir Mühendislik Mimarlık İnşaat Genel Koordinatörü Tarık Kandemir; yeni yönetmeliğin çiftçi için büyük avantaj sağlandığını belirterek maliyetlerin düşürülmesi yönünde önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Kandemir Mühendislik Mimarlık İnşaat Genel Koordinatörü Tarık Kandemir açıklamalarında şunlara değindi:

"Elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine yönelik olarak 31 Ekim 2021 tarihinde çıkan yönetmeliğin şöyle faydaları olacak. Bu yasa ile çiftçi yapacağı yatırımı daha kısa sürede geri ödeyebilecek. Alacağı hibe ile. Bu yönetmeliğe göre çiftçi güneş panelleri sayesinde kendi elektriğini üretebilecek ve aynı zamanda da kendinden artan elektriği de satma olanağı yakalayacak. Bu her ay faturalanma yöntemiyle sağlanıyor. Mahsuplaşma sistemi ile yapılıyor. Güneş enerjisinden elektrik elde etme için gerekli tesis maksimum 1 aylık süre zarfında yapılıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun elektrik üretimi yönetmeliğinden çiftçilikle uğraşanlar yararlanabilecek. Geriye dönük olarak 1 yıl çiftçilik yapanlar bu avantajdan yararlanabilecek. Çiftçilik belgesinin yanı sıra, bir arazide sahibi olsun olmasın kiralık da olabilir, toprağı işlemesi lazım bu avantajlardan yararlanabilmesi için. Çiftçinin hibe alabilmesi için fizibilite çalışması yapılması gerekiyor. Kendi elektriğini üretme avantajı hayvancılıkla uğraşan iş sahiplerini de kapsıyor.

3 yıl ödemesiz sonraki 5 yılda ödemeli imkan sunuluyor. Kredi aşamasına kurulum tamamlana kadar ödeme yapılmıyor.

Elde edilen elektriğin yüzde 20’sini bile kullanılsa geriye kalanını o bölgenin elektrik dağıtım şirketine satabilecek.

Çiftçilerimiz için büyük avantaj sağlayacak bu yönetmelikle beraber borçlu olsun olması çiftçi olduğunu belgeleyen herkes faydalanabilecek. Yani çiftçimizin bankalara borcu olsa bile bu yatırımı hibe desteği sayesinde yapabilecek.

Tarımsal Kalkınma Kredisi adıyla da kredi desteği de sağlanıyor. Devlet çiftçinin yaptığı yatırımın yarısını proje bittikten sonra geri ödüyor. Ülkemizde kalkınmada öncelikli veya bir başka sıfatla ayrım yapılmadan 81 ilde geçerli bu yasa. Niğde’de IPART dışında kalmasına rağmen bu özel durumdan yararlanabiliyor.

 

Ülkemizde çok fazla sayıda organize sanayi bölgeleri var. Bu bölgelerde çevre konusunda hiç tedbir almayan fabrikalar var. Çevreyi kirleten musilaj dediğimiz çevreyi kirleten atıkların yüzde 80’ine yakınını maalesef fabrikalar oluşturuyor. Biz de ülke olarak Paris’te imzalanan çevre yasasına uymak zorunda olduğumuzu bildiren yasayı onayladık. Kyoto Protokolü de bu çevre kirliliğine duyarlılık anlamında uygulandı. Uyulmadığı zaman yaptırım kararları bulunuyor. Temiz enerji sistemlerine geçmediğimiz zaman bunun bedelini yine biz ödüyoruz. Gaz veya kirli atıkları çevreye salan bütün fabrikalara 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ciddi yaptırımlar geliyor. 1 Ocak tarihinden itibaren karbon sanımına uymayan firmalara ciddi cezalar gelecek.

Çiftçilerin olduğu gibi fabrika ve konutlarda güneş panelleri ile üretici ve vatandaşlar da bu yönetmeliğin avantajlarından faydalanabilecekler. Yine konutlarda da elde edilen elektriğin fazlasını satabilecekler.

Bütün tesisler 4-5 yıl gibi zamanda kendi maliyetini amorti edebiliyorlar. Hatta bazı tesisler aralıksız çalışıyorsa 2-3 yıl içinde de kendini amorti edebiliyorlar.

TEİAŞ tarafından paneller için yer belirleniyor, eğer ki çatılar uygunsa çatılara uygun değilse yakın bölgelere de yapılabiliyor. Hatta eskiden açık alanlarda kurulması yasak olan paneller şimdi başka illerde bile kurulup bu enerjiden istifade edilebiliyor."

 

HABER MURAT KARAKAYA 

 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.