"Yetkimiz yok"

Mimarlar Odası Niğde İl Temsilcisi Bülent Karabulut yaptığı basın açıklamasında, odalarının ünvanını kullanarak ücret karşılığı hasar tespiti veya risk analizi yapanlara karşı vatandaşları uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2023 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2023 17:47
https://www.medyahabersitesi.com

Mimarlar Odası Niğde İl Temsilcisi Bülent Karabulut, Jeoloji Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Sabri Dağoğlu, Prof. Dr. Kubilay Akçaözoğlu, NÖHÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Korkanç, Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Semia Akçaözoğlu Niğde Belediyesi Meclis Salonunda düzenledikleri ortak basın açıklamasında depreme dair merak edilenleri cevapladı. 

Karabulut vatandaşları uyardı 

Mimarlar Odası Niğde İl Temsilcisi Bülent Karabulut; "Hayatlarını kaybeden yurttaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Mesleki olarak üzerimize düşen görev ve yükümlülüklere hazırız.  İnsanlarımızda yoğun şekilde korku ve kaygı hasıl oldu. Son bir kaç günde şehir dışından geldiğini beyan eden ve kendisini Mimarlar Odasının veya İnşaat Mühendisleri Odasının görevlendirdiğini ve binanın hasar tespiti ile risk analizi ücret karşılığında yapmak istediklerini belirten kişi veya firmalar olduğu tespit edilmiştir. Bu konuyla ilgili olarak sosyal medya hesaplarımızdan bir açıklama yaptık. TMMOB'a bağlı hiç bir meslek odasının bir firma veya kişiyi görevlendirmek veya yetkilendirmek gibi yetkisi ve görevi yoktur. Bizim bu konuda inanmamız ve sözüne itibar etmemiz gereken tek kurum Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve bakanlığın iller bazında yetki verdiği İl Müdürlükleridir.  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün yetki belgesine sahip olmadan hasar tespiti yapan veya binaların risk analizlerini yapmak isteyenlere lütfen itibar edilmesin. Bu konunun tek yetkilisi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleridir. Mimar veya İnşaat Mühensleri gibi meslek odalarının değerlendirme ve yetkilendirme yetkisi yoktur.  Halkımızın mağdur olmaması için bu açıklamaları yapmak istedik."dedi. 

"Bilim insanlarına itibar edelim"

Jeoloji Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Sabri Dağoğlu; "Milletimizin başısağolsun. Bu olayı yaşamamızın sebebi hazırlıksız olmamız. Davranış ve yaşam şeklimizde bina yer seçimlerinde daha dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha öğrendik. Oda olarak her türlü katkıyı vermeye hazırız. Bina seçmede yer seçmede eksikliğimiz görmüş olduk. Niğde içinden geçen deprem üreteceği gibi söylentilere itibar etmeyelim. Akademisyenlerin sözlerine itibar edelim." 

"Yapı Denetiminden sonra büyük oranda binalar ayakta kaldı"

İnşaat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Yardımcısı Prof. Dr. Kubilay Akçaözoğlu, "Ciddi bir sınavdı. Sınavdan da kaldığımızı düşünüyorum. Ama şu şekilde bakıldığında yapı denetimden sonra yüzde 99 seviyesinde binaların ayakta kaldığını gördük. Yıkılanlarda da proje ve işçilik hatası olduğunu gördük. Bundan sonra daha güzel imalatlar ortaya çıkacaktır. Röntgen çekerek binanın riskli olduğu konusunda yapılan çalışmalar çok doğru çalışmalar değil. Deprem Yönetmeliğine göre tahliller yapılması gerekir, ben tekrardan milletimizin başı sağolusun diyorum" 

"Yetkili ağızlardan başkasına inanmayalım"

NÖHÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Korkanç; "Niğde depremselliğine yönelik eğitici faaliyetlerde öğrencilere ve ailelerine ulaşmak istiyoruz. Niğde'nin içinden fay geçiyor gibi, watsapp mesajları yayılıyor. Bunlar asılsız söylemler. Yetkili ağızlardan duymadan haberlere ne olur vatandaşlarımız inanmasın." 

"Proje değiştirilmemeli" 

Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Semia Akçaözoğlu: "Bizlerin inşaat aşamasında projeye uymamız gerektiğini görüyoruz. Kesinlikle proje değiştirilmemesi gerekiyor. Ticari alanlarda taşıyıcı sistemlere zarar verildiğini görüyoruz. Böyle bir değişiklik yapılacaksa ilgili yerlere başvuru yapılarak analiz yaptırmak gerekir. Kesinlikle böyle yöntemlere başvurulmaması gerekir. Çatlakların da kapatılmaması gerekiyor. Sıvaların boyandığını görüyoruz. Eğer artçı depremlerden sonra çatlaklar görüyorsanız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüklerine başvurabilirsiniz" 

Haber Murat Karakaya