Sıfır Atık Çalıştayında Plastik Farkındalığı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Sıfır Atık Kulübü tarafından “Gönüllü Gençlerle Temiz Gelecek” projesi kapsamında, Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2022 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2022 13:53
https://www.medyahabersitesi.com

Atık oluşumunun önlenmesi, azaltılması ve oluşan atıkların kaynağında ayrı toplanması ve geri dönüşümü ile hammadde ve enerji tasarrufu sağlanması gibi koınularda alanında uzman konuşmacıların sunum yaptığı çalıştayda gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla farkındalık çalışmaları da yapıldı.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen ve alanında uzman konuşmacıların yer aldığı çalıştayda, gönüllü gençler içi plastiklerle dolu havuzda yüzerek deniz canlılarının neler yaşadığını hissetti.

Çalıştayın açılışında konuşan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Atık Yönetim Koordinatörlüğünün 4 yıl boyunca toplam 37 ton kağıt toplayarak 628 ağacın kesilmesini engellediğini, 8 ton plastik atık toplayarak 20 bin 707 Litre ham petrol tasarrufu sağladığını, 4 ton cam atık ve 7 ton metal toplayarak, toplamda 16 ton ham madde tasarrufuna katkıda bulunduğunu aktardı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci çalıştayla ilgili verdiği bilgide şunları söyledi; "Bu proje kapsamında gençlerden bir argüman oluşturmalarını istedik. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın üzerinde sık sık durduğu ve tüm Türkiye'de oturmaya çalıştığı, yeşil ambalaj üretimi, sürdürülebilir atık yönetimi gibi konuları altı ayrı masaya bölüştürdük. Öğrencilerden etkin öğrenme eğitimi sonrasında argümanlar oluşturmalarını istedik. Bu argümanlar videolar, gençlerin son zamanlarda kullandığı tiktoklardan olmasını istedik. Çok güzel hazırladılar. Buraya ilk geldiklerinde farklı disiplinde öğrencilerdi, aslında sıfır atığın multidisipliner bir çalışma olması gerektiğini, aslında sıfır atığın sadece senin benim değil hepimizin problemi olduğunu ortaya koydular. 

Havuzda plastiklerle savaşın, denizde  hayvanların nasıl bir mücedele içinde olduklarını, aslında atarken çok kolay, toplarken çok zor olduğunu küçük bir oyunla ortaya koyduk. Havuza giren öğrenciler plastiklerle yüzerken aslında hayvanların çektiği acıları hissettiler. Çok kötü olduğunu mutsuz olduklarını söylediler. Bütün faaliyet bittikten sonra toplarken de isyandalardı.

Toplanmadığını, çok zor olduğunu, bunun sudan temizlemenin çok zor olduğunu söylediler. Bu özellikle okyanuslarda yaşanan plastik kirliliği çok güzel ortaya koydu. Öğrencilerdeki bu bilginin uygulama ile ortaya konulması çok iyi oldu. 

Yeni nesil daha bilinçli yetişiyor çünkü eğitim bakanlığının özellikle müfredatın içerisini yerleştirmesi, sıfır atığı, atık geri dönüşümü müfredatın içerisine yerleştirmesi öğrencilerin farkındalıklarını değil de bilmelerini artıyor. Fardındalığına varabilmeleri için de yaşamaları gerekiyor. Havuz gibi. Bunu yaşayabilmeleri için özellikle çocukların plastiklerle ya da dönüşemeyen sakız gibi, maske gibi, ıslak mendil gibi aslında doğanın büyük bir mücadele verdiği atıklarla hayvanların canlıların nasıl mücadele verdiklerini yaşamaları gerekiyor. Yaşamazlarsa bunların zararlarını hisedemeyecekler. Farkına varamayacaklar. Biz bunu bu proje kapsamında net bir şekilde gördük."