NÖHÜ’de ‘Tarımın Geleceği’ Çalıştayının Açılış Töreni gerçekleştirildi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneğinin ortaklaşa düzenlediği “Tarımın Geleceği” adlı çalıştay, Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2023 00:02
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2023 00:02
https://www.medyahabersitesi.com

Törene Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkan Vekili Ahmet Taciroğlu, Cihannüma Genel Başkanı Rıza Yorulmaz, il protokolü, akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

İki gün sürecek çalıştayda tarım alanındaki bilim insanları ve sektör temsilcileri tarafından Türkiye'nin tarıma ilişkin sorunları tespit edilerek Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında geleceği ele alacak.

*"NÖHÜ Tarım Alanında Türkiye'de Birinci"* Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nin TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Raporu’na göre tarım alanındaki çalışmalarda 208 Türk üniversitesi içerisinde özellikle Bitki Koruma alanında birinci sırada yer aldığını belirten Rektör Uslu, konuşmasında “Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizde ve Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'mizde alana ilişkin yürüttüğümüz eğitim öğretim, bilim ve araştırma geliştirme çalışmalarının meyvelerini ulusal düzeyde elde ettiğimiz başarılarımızla toplamaya başladık. Üniversitemizin bünyesindeki tarım uygulama alanlarımızda titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda son iki yılda 940 dönüm araziyi Üniversitemizin tarım üretimine kazandırarak bilimsel araştırmalarımızı çok daha geniş bir sahada uyguluyoruz. Böylece Merkezimiz aracılığıyla bilimsel çalışmalarımızı tarımsal üretim ve teknoloji uygulamalarıyla katma değerli ürün çıktılarına dönüştürebiliyoruz. Bu ürünleri ise Üniversitemize ait tescilli NOHUTT (Niğde Ömer Halisdemir Tarım ve Teknoloji Ürünleri) markası altında Satış Ofisimizde tüketicilerle buluşturuyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Üniversiteninnvizyonunun "Bölgesel kalkınma odaklı, öncelikli alanlarda ihtisaslaşmış, topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite olmak.” olduğunu vurgulayan Rektör Uslu, konuşmasında şunları söyledi: ‘‘Bu vizyon doğrultusunda Üniversitemizde, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve özellikle Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz aracılığıyla Hayvansal ve Bitkisel Tarımın yanında Bölgesel Kalkınma faaliyetleri de yürütülmektedir. Bu bağlamda bölgemizin tarım alanındaki sorunlarına bilimin öngördüğü ve modern teknolojinin gerektirdiği şekilde çözümler sunmaya çabalıyoruz. Üniversite-Şehir iş birliği anlayışından hareketle Üniversitemiz öncülüğünde kurulan Niğde Tarım Konseyi (NİTAK) ve bu çatı kuruluşun himayesinde düzenlenen etkinlikler bunlara en somut örneklerdendir. Şehrimizdeki tarım alanında yer alan tüm kuruluşları ve oluşumları tek bir çatı altında birleştirerek sektörün sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri için çalışmalar yapma amacını taşıyan bu platform, ilk olarak geçtiğimiz yıl içerisinde Niğde Tarım Çalıştayı düzenlemiştir. Yine bugün bizleri bir araya getiren “Tarımın Geleceği Çalıştayı” da Üniversitemizin sivil toplumla iş birliği anlayışı temelinde bölgesel ve ulusal sorunlara çözüm getirme ve gelecek vizyonuna katkı sunma çalışmalarına bir örnek niteliği taşımaktadır. Umuyorum ki bu anlamlı etkinlik, genelde ülkemizin özelde ise şehrimizin ve bölgemizin tarım alanında karşı karşıya olduğu sorunlara uzman görüşleri ve bilimsel veriler temelinde çözümler getirir ve ülkemizin Türkiye Yüzyılı vizyonu içerisinde stratejik önemi haiz olan tarım alanındaki politikalarına katkı sunar.’’ dedi.

Rektör Uslu son olarak ‘‘Böylesine önemli bir etkinlikte sizlerle bir araya gelmiş olmaktan, 30 yılı aşkın tarihiyle Anadolu’nun yükseköğretim ve bilimde parlayan Üniversitemizde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu çalıştayda emeği ve katkısı olan Cihannüma Derneği yönetimi ile Üniversitemiz akademik ve idari personeline tekrar teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Tören, açılış paneli konuşmacılarına yapılan plaket takdimiyle son buldu. Açılış töreninin ardından çalıştay açılış paneliyle devam etti.