NÖHÜ'de İHA'ların uçuş süresi 2 kat artırıldı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu ve Prof. Dr. Bora Timurkutluk tarafından İnsansız hava araçlarının (İHA) uçuş sürelerini artıran yeni bir teknoloji geliştirdi. 27 ay sürecek olan proje kapsamında, geleneksel mikrotüplere göre 2 kat daha yüksek performans sağlayan özgün bir mikrotüp yakıt pili tasarlandı.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2024 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2024 18:26
https://www.medyahabersitesi.com

Bu yenilikçi projenin öncüsü Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu ve Temiz Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi oldu. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, hidrojen ve yakıt pili teknolojileri üzerine 20 yıldan fazla süredir devam eden çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Fen Bilimleri Enstitüsü ve Mühendislik Fakültesi'nden uzmanların yer aldığı projede, geleneksel mikrotüplere kıyasla daha yüksek performans ve verimlilik sunan bir yakıt pili geliştirildi. İlk yılın sonunda yapılan testler, İHA'ların havada kalma süresini 5 kata kadar artırabilecek potansiyele sahip olduğunu gösterdi.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Bora Timurkutluk, geliştirilen yakıt pilinin savunma sanayiinde önemli stratejik gelişmeler sağlayacağını belirtti. Laboratuvar ortamında üretilen ve İHA'lar için daha hafif ve verimli bir enerji kaynağı sunan bu teknoloji, önümüzdeki dönemde savunma sanayinde büyük bir etki yaratabileceği düşünülüyor.

İHA'ların havada kalma süresini artıran bu yenilikçi teknolojinin, savunma sanayiindeki teknolojik ilerlemeye önemli katkılar sağlayacağı bekleniyor.