HAYATLARI MİKROFİNANSLA DEĞİŞTİ !..

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikrofinans Niğde Şubesi ev kadınlarını iş kadını yapmaya devam ediyor. 64 il 94 şubede faaliyetlerini sürdüren Mikrofinans Programı tamamen kadınlara yönelik olarak kredi imkanı sunuyor. Mikrofinans Niğde Şubesi 2008 yılından beri 2 bin 500 kadına kredi verdi. 100 liradan başlayan krediler 15 bin liraya kadar çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.medyahabersitesi.com

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikro Kredi Akdeniz Bölge Koordinatörü İsmail Çetintaş Niğde Postası İnternet Sitesine yaptığı açıklamalarında; kefilsiz, teminatsız 15 bin liraya kadar olan kredileri kadınlara yönelik olarak sunduklarını belirtti.

"TEMİNAT VE KEFİL İSTEMEDEN KADINLARIMIZA KREDİ SUNUYORUZ"

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikro Kredi Akdeniz Bölge Koordinatörü İsmail Çetintaş açıklamalarında şunları söyledi: "Mikro Kredi yoksul ve dar gelirli kadınlara, gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları için teminat ve kefalet istemeden verilen sermayedir. Mikro kredi güvene dayalı bir proje olduğu için küçük miktarlarla başlıyor, daha sonra bu miktarlar minumum 100 lira ile başlıyor 15 bin liraya kadar artabiliyor. 64 ilde 92 şube ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. Özel İdareler Valilikler ve Belediyelerle yapılan protokol kapsamında bu proje yürütülüyor. Bu fonlar sayesinde de kadınlarımıza bu kredi imkanlarımızı sağlıyoruz."

"NİĞDE'DE BUGÜNE KADAR 2 BİN 500 KADINA KREDİ VERDİK"

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mikrofinans Akdeniz Bölge Koordinatörü İsmail Çetintaş; ev kadınlarının iş hayatına atılmalarının en büyük istekleri olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi: "Mikrofinas Niğde Şubemiz 2008 yılında kuruldu. Bugüne kadar 2 bin 500 kadına kredi imkanı sağladık. Niğde'de şu anda aktif olarak 700'e yakın kadın mikro kredi kullanıyorlar. Amacımız kadınlarımızın evde oturmasınlar iş hayatına dahil olsunlar istiyoruz. Hem ev ekonomisine hem ülke ekonomisine katkı sağlasınlar. Sermayesi olmayan kadınlarımızı davet ediyoruz, yeter ki iş kurmak istesinler."

DESTEK ALAN KADINLARIN ÇOĞU EV KADINLARINDAN OLUŞUYOR

Geçen yıl mikrofinas programı ile kredi alıp iş kuran Aslıhan Altıparmak, toplam 19 bin lira kredi aldığını ve yaklaşık 10 yıldır da işine devam ettiğini anlattı. Yangın söndürme tüplerinin dolum bakım ve satışını yapan Aslıhan Altıparmak eşi ile birlikte iş hayatında faaliyetlerini sürdürüyor.

NAZİKE ÖZDERE KAZ YETİŞTİRİLİĞİ YAPIYOR

2018 yılında mikrofinans programı ile kredi alan Nazike Özdemir, ilk iş olarak kuluçka makinesi aldı. Kaz yetiştiriciliği gelir elde eden Özdemir, tavuk ve civciv yetiştiriciliği de yapıyor.

Nazike teyzenin iş serüveni Mikrofinans Niğde Şubesinden aldığı krediyle temin edilen kuluçka makinesi ile başlıyor. 

Emine Yılmaz Niğde ili Bor İlçesinde 1980 yılında doğmuş, Yılmaz’ın bilinmezleri doğduğu günden başlamış çünkü ne doğduğu ayı ne de günü biliyor. Ancak o hayatın bilinmezlerine, sürprizlerine hatta acılarına karşı direnmeyi bilmiş. Çocuk denilecek yaşta evlenmiş, genç yaşta 3 çocuk annesi olmuş. Eşinin düzenli işi olmamış, aile büyüklerinin maddi imkanları yetersiz olduğundan yeterli düzeyde destek olamamışlar.

Emine Yılmaz’ın hayatı; geçim sıkıntısı yaşayan her ailede olduğu gibi, anlaşmazlıklar, kimi zaman şiddete varan anılarla dolu olsa da 2009 yılında “mikro kredi ile makro girişimcilik” kursunda aldığı 7 günlük eğitimle değişiyor.

Yılmaz, aldığı 700 liralık mikro krediyle dikiş makinesi alıp “dikiş” adını verdiği, “gözümün nuru” dediği el hünerlerini sergilemeye başlıyor. Kiraladığı dükkanın kirasını rica minnet 4 ay erteletip, kazandıkça hem evinin ihtiyaçlarını karşılıyor hem çocuklarını okutuyor hem de dükkan kirasını ödemeye başlıyor. Yetmiyor işyerinde eşini de istihdam ediyor.

Tüm bunlar olurken her şey güllük gülistanlık olmuyor tabi ki. Güvendiği, akrabam dediği kayını ile ortak iş kurmaya karar veriyor. Her şey yolunda iken bir gün dükkanın kayını tarafından boşaltıldığını görüyor. Emeklerinin boşa gittiğini söylüyorlar. Ancak Emine soyadının hakkını veriyor ve yılmıyor. 3 bin liralık yeni bir mikro krediye başvuruyor, yeni bir dükkan kiralayıp yeni tezgah alıyor. Yeniden hem dikiş makinesi hem de hazır kıyafetler alarak hayatını idame ettirmeye başlıyor.

Aldığı kredi ve girişimcilik kursu eğitimiyle işlerini düzene koymayı başaran Emine Yılmaz, 2009 – 2018 yılları arasında toplam 70 bin liralık mikro kredi kullanıyor. Geçen süre zarfında hem mikro kredi borcunu ödeyip hem de 9 yılda 130 bin lira gelir elde ediyor.

Yılmaz kadınların iş hayatında daha fazla olması gerektiğini ifade ettiği açıklamasında; “Aylık gelirimle evimi geçindiriyor, çocuklarımı okutabiliyorum. Kadınlarımıza tavsiyem hayata, her ne olursa olsun yılmadan tutunsunlar. Hedefleri olan kadınlar girişimcilik kursları eğitimlerini aldıktan sonra mikro kredilerle küçük işletmeler kurabilirler. Ben geçen 10 yıla yakın zamanda evinde oturup kaderime razı olabilirdim. Ancak bana sunulan imkanları değerlendirdim” dedi.

BAŞVURULAR; NİĞDE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI MİKROKREDİ BİRİMİNDE YÜZ YÜZE ALINACAK. 

Haber: Murat Karakaya