15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen hain FETÖ kalkışmasının yaşandığı o karanlık gecede 2 binin üzerinde vatandaşımızın gazi olduğu ve 251 vatandaşımızın ise şehit olduğu resmi kayıtlara geçti. Şehit olan vatandaşlarımızdan 6'sı ise Niğde nüfusuna kayıtlı. Hepsinin bir hikayesi olan kahraman şehitlerimizden hiç şüphesiz en kilit isimlerden bir tanesi Ömer Halisdemir oldu. Kalkışmanın yaşandığı gece korkusuzca hareket ederek darbeci generali alnının ortasında vurarak öldüren kahraman şehidimiz P. Ast. Kd. Bçvş. Ömer Halisdemir darbe generalle birlikte gelen hainler tarafından 30 kurşunla şehit edildi.
15 Temmuz'da Niğdeli şehitlerimizin yaşadıkları ise şöyle;
ÖMER HALİSDEMİR
Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesinde yaşayan Hasan Hüseyin Halisdemir'in 7 çocuğundan biri olan Ömer Halisdemir, çocukluğunu Çukurkuyu beldesinde geçirdi. Çukurkuyu'da okul sonralarında çobanlık yaptı. Hatice Halisdemir ile evlendi ve Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuğu oldu. Şehit Ömer Halisdemir, 1999 yılında Piyade Astsubay olarak Türk Silahı Kuvvetlerine katıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında görevler yapan Halisdemir, 15 Temmuz gecesi gösterdiği kahramanlıkta adını unutulmazların arasına yazdırdı.
HAKAN ÜNVER
15 Temmuz gecesi Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne darbeci askerler tarafından yapılan saldırı sonucu şehit edilen Hakan Ünver henüz 37 yaşındaydı .15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Meydanlara çıkın” çağrısı üzerine harekete geçen Ünver, engel olmaması için evden çıkarken eşine haber vermedi. Arkadaşları ile buluşup Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yola çıktı. Emniyet Müdürlüğü önüne geldiğinde büyük bir kalabalıkla darbecilere direnen Hakan Ünver, saat 01.00 sıralarında F-16’dan açılan ateş sonucu vuruldu. Ünver, olay yerinde şehit oldu. Ayşenur Ünver, evden çıktığı andan itibaren sürekli olarak eşini aradı ancak ulaşamadı. Son olarak saat 02.00’de telefona bakan kişi, Ünver’in koşarken düşüp yaralandığını söyledi. Ayşenur Ünver çocuklarını bırakıp olay yerine gidemedi. Ağabeylerine haber vererek eşine ulaşılmasını istedi. Ayşenur Ünver’e eşinin şehadet haberi sabah saatlerinde verildi.
YALÇIN ARAN
15 Temmuz darbe girişimi gecesi belediyeye ait kepçeyle darbecilerin tankını durdurmaya çalışan Niğdeli Yalçın Aran, darbeci askerlerin uzun namlulu silahlarla kepçeye ateş etmesi sonucu şehit oldu. Darbe kalkışmasını televizyondan öğrenen Aran, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nde kepçe operatörü olarak görev yapıyordu. 15 Temmuz gecesi iş yerinden acil olarak çağrılan Yalçın Aran, eşi Asalet Aran’ın da desteğiyle göreve gitti. Saat 02.00’de eşi Asalet kendisini aradı. Yalçın Aranlı, Orhanlı gişelerinde olduğunu ve sabaha kadar nöbet tutacağını söyledi. Gişelerdeki durum gece saat 04.00’de birden değişti.
Tanklar kepçelerin üzerine doğru harekete geçti. Kurtköy Orhanlı’da kepçelerin içinde bekleyen görevlilere operatörlerden biri, “Herkes aracının başına geçsin kepçe kovalarını aynı hizaya kaldırsın” dedi. Bütün kepçeler kaldırıldığında ise sessizlik bozuldu. Tanklar kepçelere doğru harekete geçti ve asker orada bulunan halkı taramaya başladı. Operatör Yalçın Aran, kullandığı kepçenin yanından geçen tanktan açılan ateş sonucu şehit oldu. Şehit haberi eşine sabah saat 07.00’de ulaştı.
RAMAZAN KONUŞ
FETÖ darbe girişimini haber aldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne giden Şehit Ramazan Konuş, darbecilerin helikopterden attığı bomba sonucu şehit düştü. Konuş’un eşi ve kızı da aynı saldırıda yaralandı. Bandırma'da yaşayan ancak tatil için Ankara'da bulunan çocuklarını almaya geldiği gün FETÖ'nün darbe girişiyle karşı karşıya kalan Veteriner Hekim Ramazan Konuş, büyük kızı ve eşiyle darbeye karşı durdu ve olay yerinde şehit oldu. Yaralanan anne ve kızı ise Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Eşi ve kızının ellerinden sımsıkı tutarak, “Bugün şehit olma günü” diyen Ramazan Konuş, “Bu bir vatan mücadelesi, bugün ölmeyeceksek ne zaman öleceğiz” demişti.
KEMAL TOSUN
15 Temmuz gecesi Boğaziçi Köprüsü’nde keskin nişancı tarafından vurularak şehit düşen Polis Memuru Kemal Tosun, kısa bir süre önce emeklilik hakkı kazanmıştı ancak okuyan çocuklarının ihtiyaçlarını gidermek için görevine devam ediyordu. 49 yaşındaki Kemal Tosun, darbe girişimi gecesi saat 23.30’da göreve çağrıldı. Apar topar görevinin başına gitmeye çalışan Tosun’a oğlu çelik yelek giymesini söyledi ancak Kemal Tosun’un yanında çelik yeleği yoktu.
Aceleyle motosikletine binen Tosun, gece saat 01.00 sıralarında eşi Ayşe Tosun ile mesajlaşarak Kısıklı’da olduğu bilgisini verdi. Tosun, Boğaziçi Köprüsü’nü tanklarla kapatan hain askerler için harekete geçen Özel Hareket Şube Müdürüne eşlik etti. Boğaziçi Köprüsü’ne vardıkları sırada cuntacı askerler tarafından ateş açıldı. Tosun, köprü üzerindeki keskin nişancı tarafından sırtından vuruldu. Olay yerinde şehit düşen 2 çocuk babası Tosun’un eşi Ayşe Tosun, acı haberi saat 02.30’da aldı.
VAROL TOSUN
15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’na göreve gönderilen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde çalışan polis memuru Varol Tosun, FETÖ’cü hainler tarafından atılan bomba sonucu şehit düştü. Polis memuru Varol Tosun, 15 Temmuz gecesi görev yeri olan Etimesgut’tan, darbecilere karşı durmak üzere Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı çevresine gönderildi. 44 yaşındaki polis memuru Tosun, darbeci hainler tarafından atılan Genelkurmay’a atılan bomba sonucu şehit oldu.
Düzenleme: Mustafa Altıner
Kaynak: Cumhurbaşkanlığı Arşivi