Gürer: “EYT teklifindeki aksaklıklar giderilmeli”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, EYT düzenlemesiyle ilgili Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz alarak, teklifte yer alan eksiklerden giderilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. 

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2023 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 12:44
https://www.medyahabersitesi.com

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında kanun teklifinin Komisyona getirilmiş olmasının olumlu ancak yeterli olmadığını ifade etti. 

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) talepleriyle ilgili son yıllarda verilen mücadeleden örnekler veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “21 Ekim 2018 tarihinde, Cumhuriyet Halk Partisi Emek Büroları, düzenlemiş olduğu çalıştayda EYT sorununu gündemine kapsamlı olarak almış ve Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da “EYT'lilerin bu sorununu çözeceğiz.” sözünü vermişti” hatırlatmasında bulundu.

14 Ocak 2019 tarihinde kanun teklifinin, Meclis’e geldiğinde ne yazık ki Mecliste reddedildiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Daha sonrasında bu konuda Meclise gelen kanun teklifleri ve Meclis araştırma önergeleri de oldu. O dönemde, AKP milletvekillerinin Meclis Genel Kurulana seyirci olarak gelen 22 EYT'liyi nasıl çıkarmak istediklerini, Meclis Genel Başkan Vekiline nasıl baskı yaptıklarını gözleriyle görmüş birisi olarak Adalet Kalkınma Partisi milletvekili arkadaşlarımızın bu noktaya gelmiş olmalarını da doğrusu olumlu buluyorum” diye konuştu. EYT ile ilgili önce platform kurulduğunu, federasyon aşamasına gelindiğinde Gönül Boran’ın başkanlığında ülke genelinde mitingler yapıldığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, büyükşehir seçimlerinde sandıktan çıkan EYT pusulalarının da konunun bu aşamaya gelmesinde önemli rol oyladığını anlattı.

"KATSAYI YÜZDE 70’DEN YÜZDE 30’A DÜŞTÜ"

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler için yaş koşullarının kaldırılmasının olumlu ancak yetersiz olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “EYT ile ilgili yasa çıkmadan önceki 5000 gün prim ödeme koşuluna geri dönülmelidir. Bu kez de emeklilikte prime takılanlar yaratılmamalıdır. 9 Eylül 1999 ve sonrasında çalışmaya başlayanlar için kademeli bir geçiş getirilmeli. Bu sağlanmadığından, bir gün yüzünden on yedi, yirmi yıl sonra emekli olmaları durumuna düşenlere yapılan büyük bir haksızlıktır. Bununla ilgili bir iyileştirmeye gidilmelidir” şeklinde konuştu.

Emeklilerin 1999 yıl öncesindeki şartlara göre aylık bağlama oranının yüzde 70 olduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu oranın 2008’den sonra AKParti tarafından yüzde 30’lar çekildiğini bu durumun da emekli maaşlarının büyük ölçüde düşmesine neden olduğunu belirtti. 

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA OLABİLİRDİ"

Bugün 5 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının intibak düzenlemesi yapılması halinde en az 10 bin lira olacağını kaydeden Ömer Fethi Gürer, yaratılan mağduriyet dikkate alınarak, aylık katsayı oranı 1999 yılı öncesine çekilmesi gerektiğini ifade etti. 

"BAĞ-/KUR’LULAR PRİM MAĞDURU"

BAĞ-KUR’luların prim nedeniyle emeklilikleri zorlaştırıldığını anlatan Gürer, “. BAĞ-KUR kapsamında olanlar için düzenlemeye gidilip erkeklerde 9000 ve kadınlarda 7200 gün olan prim ödeme şartı sigortalılarda eşitlenmelidir” önerisinde bulundu.

"65 YAŞINDA EMEKLİLİK"

2008 yılında getirilen kademeli yaş sınırıyla Adalet ve Kalkınma Partisi bugün için işe başlayanların emekliliğini 65 yaşına getirdiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Onunla ilgili de bir düzenlemeye gitmedikleri de görülmektedir. 696 sayılı KHK sonrası taşeronda zorunlu emeklilik bazı kadroya geçenlere getirildi. Belediyelerde şirketlere geçirildi, o da kadro değildi. O arkadaşlarımız, zorunlu emekli olanlar da bu düzenlemeyle tekrar çalışma hakkına kavuşturulmalı ve onlara yaratılan bu mağduriyetin de önüne geçilmelidir. Stajyerlerin 18 yaş öncesi yaşlılık sigortası başlatılmalı. Stajyerlerin 18 yaş öncesinde yalnızca kaza sigortasıyla değil, yaşlılık sigortasıyla emeklilik yolu açılmalıdır” dedi.

"MUHTARLAR DA MAĞDUR "

Muhtarların yaşadığı mağduriyete de dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Daha önce sigortalı olan muhtarlar BAĞ-KUR’a geçmişlerdi. Bu durumda, BAĞ-KUR sigortalısı olduğu için muhtarların önemli bölümü daha çok prim ödemek zorunda kalıyorlar. Bu haksızlık da giderilmeli” dedi.

"KAPSAMLI DÜZENLEME YAPILMALI "

EYT’de kapsamlı bir düzenleme ihtiyaç olduğunu söyleyen Gürer. konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Sosyal Güvenlik Kurumunun şu anda kayıt dışıyla oluşan önemli sıkıntısını ortadan kaldıracak, bütünü ele alan, çalışanların mağduriyetini gideren, emeklilerin insanca yaşayacağı aylık almasını sağlayacak, en düşük emekli aylığına asgari ücret olmasının yolunu açacak eklemeler bu kanuna yapılmalıdır…”