Down sendromu nedir? Down sendromu belirtileri nelerdir?

Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendromlu bireylerde ki kromozom sayısı 47'dir. Peki Down sendromu nedir, fiziksel özellikleri nelerdir, tedavisi var mıdır?

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2023 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2023 11:46
https://www.medyahabersitesi.com

Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelen Down sendromu her 800 çocuktan birinde görünmektedir. Bu sebepten dolayı Down Sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir.

Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek ve mevcut çalışma imkanları ile iş sahalarını artırmak amacıyla, Birleşmiş Milletler 21 Mart'ı Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak ilan etmiştir.

Down Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Down Sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler;Hem çocukluk döneminde hem erişkin dönemde kısa boy, düz bir burun köprüsü ve düz bir yüz, yukarı doğru eğimli çekik gözler, kısa boyun, küçük ve düşük yerleşimli kulaklar, dışarı sarkmaya eğilimli büyük dil, brushfield lekeleri olarak da bilinen gözde beyaz renkli noktalar, küçük el ve ayaklar, avuç içinde tek çizgi (Simian çizgisi)

Down Sendromunun Tedavisi Var mı?

Down sendromunun tedavisi maalesef ki yoktur. Ancak sosyokültürel destek ve uygun eğitim programlarıyla kişiye ve ailesine yardım etmek mümkündür. Özel eğitim programı bebek 2 aylıkken başlar. Bebeğin duyusal, sosyal, motor, dil ve bilişsel becerilerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi hedeflenir.