Deprem bölgesinde 38 bin artçı sarsıntı!.

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilimizi etkileyen yıkıcı depremlerin ardından, artçı sarsıntılar hala devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2023 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2023 12:52
https://www.medyahabersitesi.com

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar Sivas’ta depremlerle ilgili son bilgileri açıkladı: “Gerçekten çok büyük bir felaket, 11 ili etkileyen, 9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremden söz ediyoruz. Dünya tarihinde aslında baktığınızda bu kadar büyük boyutta, bir anda kırıldığında yaklaşık 500 kilometrelik bir yüzey kırığı meydana getiren, arkasından yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkisi olan bir başka doğal afet yok.  

Ne ilk ne de son olacak! Büyük depremlerin ardından uzun bir süre artçıların devam edebileceğini belirten Tatar; ‘’AFAD’ın 1 yılda ortalama ölçtüğü deprem sayısı 22 bin civarındayken sadece 3,5 aylık bir süre içerisinde bu depremlerin yarattığı artçı sarsıntı sayısı 38 bin civarında olduğu kaydedildi. Bu çok büyük bir rakam ve bunların bir bölümü zaman zaman 5 civarına ulaşabiliyor. Bu tür durumlarda özellikle kaya düşmesi bizim açımızdan büyük bir risk. Özellikle yerleşim alanlarına yakın yerlerde kaya düşmesine karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Her an 5.5 üzeri büyüklükte deprem üretebilecek faylar var.Ülkenin birçok yerinde deprem üretme potansiyeli bulunan çok fazla sayıda aktif fay var. Türkiye deprem bölgesidir. Bu sarsıntılar ne ilk ne de son olacak.” dedi.