Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl hava kirliliğinden dolayı 7 milyon insan hayatını kaybediyor. Hava kirliliği çevre ve iklim üzerinde de oldukça etkili. Sera gazı emisyonları küresel ısınmayı giderek arttırıyor.
Kirlilik bitki örtülerine, doğal su kaynaklarına ve çevreye zarar veriyor. Ayrıca bu kirlilik asit yağmurları ve ozon tabakasının incelmesi gibi çevresel sorunlara da yol açmaktadır. Hava kirliliği insan sağlığı üzerinde de oldukça olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Hava kirliliğinin sebep olduğu başlıca hastalıklar ise şöyle: Solunum yolu hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, kanser, üreme sistemi hastalıkları.
Hava Kirliliğini Önlemek İçin Ne Yapılmalı Yakıt Kalitesinin İyileştirilmesi: Avrupa Birliği, Euro 6 emisyon standartlarına uygun araçların kullanılmasını zorunlu kılarak, hava kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlıyor. Dizel yakıt kullanımın azaltılması veya benzin kalitesinin iyileştirilmesi alınacak önlemler arasında yer alıyor. Sıfır Emisyonlu Araçlar: Elektrikli araçların kullanım oranlını artırmakta hava kirliliğinin önüne geçebilmek için uygulanacak adımlardan bir tanesi. Hava kirliliğinin en az olduğu ülkelerden birisi olan Norveç aynı zamanda elektrikli araç kullanım oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisi Yeşil Alanların Arttırılması: Orman ve ağaçların arttırılması hava kirliliğinin azaltılmasında en önemli adımlardan birisi. Daha temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hava kirliliğinin azaltılması uygulanabilecek önemli yollardan birisi.